Svensk design – vad är det?

Runt om i världen talas det ständigt om svensk design, men vad är egentligen svensk design och vad kännetecknar den? Det finns ett flertal kända designers och företag runt om i landet som har varit med och bidragit till att sätta landet på kartan i designbranschen, vilket inte är svårt att förstå. Sverige är ett land med många bra entreprenörer, skapare och konstnärer som tillsammans gjort den svenska designen till en av de mest åtråvärda och populära.

Det som kännetecknar den svenska designen mest är troligtvis de enkla linjerna, men även att designen har ett mycket avskalat och ljust intryck. Många skulle nog tänka främst på IKEA när det kommer till svensk design, och med allt rätt. IKEA är ett företag vars möbler fyller majoriteten av alla svenska hem och företaget har blivit så pass stort att det har spridit sig över hela världen. Företaget grundades så tidigt som år 1943 och har sedan dess skapat enkla och snygga möbler som passar i alla typer av hem. Tanken bakom verksamheten var att skapa tilltalande möbler och inredningsprylar som var relativt billiga och detta är också en stor anledning till att kedjan har blivit så populär som den faktiskt är. Oavsett plånbok finns det något på IKEA att köpa och det är inte ovanligt att man väljer att möblera hela sitt hem med föremål från just detta företag.

Ett annat företag som har varit med att sätta Sverige på designerkartan är Svenskt Tenn. Designföretaget öppnade officiellt upp under år 1924 och tanken var då att endast skapa föremål som var tillverkade i just tenn. Det tog en ganska lång tid innan man valde att även inkludera andra typer av material i sin produktion och idag kan man se allt från tapeter, tyger, vackra vaser i porslin och många andra dekorationer och prydnader. Den kanske mest kända produkt som företaget Svenskt Tenn har åstadkommit är troligtvis “Vänskapsknuten”. Vänskapsknuten är en trearmad ljusstake som designades av en man vid namn Josef Frank. Ljusstaken skapades under den tid som det rådde mycket oroligheter runt om i Europa och vänskap och fred var dessvärre en aning sällsynt.

När man talar om svensk design får man inte glömma att tala om diverse glas och keramikskapelser. Sverige är nämligen ett land som är specifikt känt för just dessa material. Ett mycket känt designföretag och märke är Rörstrand. Rörstrands Porslinsfabrik har blivit en av de mest kända och populära formgivarna i landet och det är inte så konstigt att många människor väljer att samla på föremål från denna design. Precis som med det mesta är det de föremål som inte skapades i stor upplaga som är mest eftertraktade och man kan få vara beredd att betala väldigt höga belopp för att ha ett unikt föremål i sin samling. En av Rörstrands mest omtyckta och populära skapelser är en servis vid namn Gröna Anna.

Trots att vi redan hunnit nämna tre stora design- och formgivare så finns det naturligtvis många fler. Elsa Gullberg, Stigvard Bernadotte, Katja Geiger och Stig Lindberg är ytterligare några få som man bör kika lite extra på om man vill pryda sitt hem med det där lilla extra.