Designa och bygg dina egna möbler

I Sverige finns det en tydlig trend när det kommer till hur vi väljer att inreda våra hem. Linjerna är raka och enkla och kanske kommer majoriteten av alla möbler och inredningsdetaljer från ett och samma ställe. Att köpa nya möbler till sitt hem är mycket roligt, även om det också kan vara rätt så kostsamt.

Trots att det är så lätt att hitta snygga inredningsdetaljer och möbler i Sverige så kan inredningen bli en riktig kamp, speciellt om man har ett hem med många skrymslen eller utrymmen där möbler i standardstorlek inte passar in. Genom att tillverka dina alldeles egna möbler kan du skapa inredning som passar precis där du önskar ha dom och kan med enkla medel sätta sin egna personliga touch på föremålet. I denna text kommer du att få läsa om tre typer av möbler som är enkla att bygga själv och där du till och med inte behöver någon tidigare kunskap.

1. Hylla

På första plats över saker som man kan skapa själv hamnar hyllan. En hylla är troligtvis den enklaste möbel/inredningsdetalj som man kan skapa och det krävs sällan några dyra och professionella verktyg för att lyckas få ett bra resultat.

Det finns mängder med olika typer av hyllor att testa på. Varför inte skapa en hylla som går hela vägen från golv till tak, en tavelhylla eller en hylla med många fack. Det går minst lika bra att endast använda en enda planka som hylla, som att använda ett flertal för att skapa sig en bokhylla.

2. Bord

Behöver du ett nytt matsalsbord eller har du tröttnat på att sitta vid soffbordet och sköta arbetsuppgifter? Med några enkla medel och material kan du skapa dig ditt alldeles egna arbetsbord, nattduksbord, långbord eller annat bord efter önskemål. Ett mycket vanligt problem är att man har svårigheter att hitta ett bord i exakt den storlek som man önskar och vad är då bättre än att bygga och designa sitt alldeles egna. Vill du att bordet ska ha en personlig touch kan du t.ex. dekorera bordet med mosaik, spegelglas eller använda läckra färger för att få bordet att sticka ut lite extra. Är du duktig med svarven kan ett par välsvarvade bordsben vara pricken över i:et.

3. Byrå

Skåp och byråer har en tendens att aldrig vilja passa in till 100 % i en bostad. Antingen är dom för stora så att en del av byrån/skåpet sticker ut lite för långt mot vad man hade tänkt sig, eller så är de helt enkelt för små och begränsar ens förvaringsmöjligheter. Att bygga sitt eget skåp eller sin egen byrå kräver lite mer arbete och planering än att t.ex. skapa en hylla, men har du väl lyckats bemästra bygget kommer du ha en förvaring som du är 100 % nöjd med, både vad gäller storlek, design och form.

Har man inga tidigare kunskaper eller färdigheter bör man se till att använda sig av färdiga instruktioner online. Fördelen med instruktioner är att man kan ha en mall som man följer, samtidigt som man kan designa och förändra efter behag.