Designa ditt hem

Visste du att du faktiskt kan sitta hemma i soffan (eller till och med i badet) och designa och planera exakt hur du vill att ett specifikt rum kan se ut? Det kan handla om allt från vardagsrum, inredning i ett badrum, barnrum, sovrum, kontorsplats och allt däremellan. Som många redan vet är internet en riktig guldgruva när det kommer till det mesta och sanningen är att man faktiskt kan designa sitt hem, utan att behöva lyfta så mycket som en fot.

Ett och ett annat finger kommer du däremot att behöva lyfta för att lyckas med detta. Det finns nämligen ett flertal hemsidor som erbjuder planeringsverktyg för människor som önskar planera och designa inför en eventuell inredningsprocess eller inför en större renovering. Verktygen kan se mycket olika ut beroende på vilken sajt du använder dig av, men vanligtvis handlar det om att du får välja mellan olika typer av rum, t.ex. arbetsplats, sovrum, badrum eller vardagsrum. Beroende på hur avancerat programmet är kan du ha möjlighet att bestämma vilken skala rummet ska vara i och exakta mått och i vissa fall får du välja mellan några förinställda alternativ. Vill man kunna skapa en så snygg och precis design som möjligt är det värt att använda sig av planeringsverktyg som kanske till och med kostar en slant, just för att man ska kunna rita upp sitt rum till exakta mått.

Det vanligaste är att det är möbelföretag som erbjuder denna typ av funktion. I ditt 3D-rum online kommer du kunna välja mellan diverse möbler som sajten i fråga säljer och kanske till och med välja färger på kakel, klinkers, golv, tak och väggar. Genom att använda sig av ett planeringsverktyg innan man åker iväg och handlar är en mycket bra rekommendation för den som vill vara säker på att inredningen och designen på hemmet blir som förväntat. Du slipper komma hem med möbler som inte alls passar in eller mängder med tavelramar som aldrig kommer till användning, av den enkla anledning att designen på rummet såg bättre ut i ditt huvud än i verkligheten.

En annan anledning till att man bör använda ett planeringsverktyg är för att spara in pengar. Att slippa komma hem med onödiga saker och att spara in pengar går nästan lite hand i hand, eftersom man med planeringsverktyget kan välja ut föremål och möbler med omsorg. Besöker man en affär är det lätt att man dras med av flera faktorer, t.ex. många rabatterade varor eller erbjudanden som “köp 3 betala för 2”. Helt plötsligt står du där med 6 tapetrullar i en klarröd färg fast det egentligen var ett ljusgrått rum som du hade tänkt dig. Du har slösat med pengar och troligtvis kommer du ställa undan tapeterna, alternativt sätta upp dessa för att byta ut tapeterna inom loppet av några månader.

Vill du använda dig av ett planeringsverktyg finns det flera saker att tänka på.

  • Var noga med att mäta upp ytan som du ska arbeta med innan du drar igång och glöm inte bort att även mäta rund dörrkanter och fönster.
  • Se om du kan spara ner designen efter att du är klar.
  • Använd dator framför mobil eller surfplatta.